Till umu.se

Nyheter från institutionen

När vatten tillförs grafitoxid ändras avståndet mellan skikten gradvis

2014-06-27
Fysiker från Umeå universitet och Humboldt-Universität i Berlin har löst en gåta som förbryllat i ett halvt sekel. De visar med hjälp av kraftfulla mikroskop att avståndet mellan grafitoxidlager gradvis ökar när vattenmolekyler tillförs. Det beror på att grafitoxidens yta inte är helt plan utan vari...

Wissenschaft Aktuell: Die Gabel-Lampe

2014-06-26
Skapa aktiva lysande skikt genom att spraya på tredimensionella objekt, till exempel en gaffel? Det kan fysikern Ludvig Edman, professor vid Umeå universitet, göra i sitt laboratorium. Den lysande idén kan vara ute på marknaden inom en snar framtid. Artikeln är på tyska.

Nätverksteoretiker får Nordeas vetenskapliga pris

2014-06-13
Fysikern Martin Rosvall prisas av Nordeas Norrlandsstiftelse för sin forskning med fokus på samspelet mellan information, kommunikation och struktur i levande system. Prissumman är på 100 000 kr och delas ut på Umeå universitets årshögtid lördagen den 18 oktober.

Kombinera nätverksvetenskap med andra verktyg

2014-06-12
Fysikern Alcides Viamontes Esquivel menar att man bör komplettera nätverksteori med andra kunskapsområden, som exempelvis statistik, för att tolka observationer från verkliga data. På så sätt minskar man klyftan mellan modell och hur det verkliga sociala eller biologiska systemet ser ut. Han försvar...

Aktiviteter på Umevatoriet i sommar

2014-06-09
Umevatoriet håller öppet i sommar vardagar klockan 9–15 fram till den 4 juli. Har du barn i din närhet som vill prova programmera en legorobot så finns chansen nu! Kursen är en dag, för årskurs 4 och uppåt.

Forskare svarar på sjätteklassarnas frågor

2014-05-14
Hur kan månen åka med jorden runt solen? Kan lavan ta slut? Hur får miniräknaren fram svaret? Varför pruttar man? Frågorna är många och vitt skilda när sjätteklassare sätter forskarna i Levande frågelådan i arbete. Torsdag den 15 maj i Aula Nordica får eleverna svar på sina funderingar.

DN ekonomi: 3D kan ge industrin en nystart

2014-04-30
Förhoppningarna om den heta 3D-skrivartekniken är stora. Mats Falck, områdeschef för innovationssamverkan vid Umeå universitet, är ledare för ett nytt projekt där Umeå universitet och ett antal andra högskolor tillsammans med näringslivet på uppdrag av innovationsmyndigheten Vinnova ska ta fram en ”...

Mer kunskap om extrema tillstånd av materia

2014-04-02
Naturens extremer kan vara svåra att föreställa sig, men fysikern Dmitry N. Kobyakov ger i sin avhandling en ökad förståelse av egenskaper hos ultrakalla atomära gaser samt materia med extremt hög densitet i neutronstjärnor. Han lägger fram sina resultat vid Umeå universitet torsdagen den 3 april.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Carina Jonsson
2008-10-21

Utskriftsversion