Nyheter från institutionen

Svt: Hör experternas svar – på elevernas frågor

2018-05-17
Närmare tusen elever ställde forskarna och experterna vid Umeå universitet mot väggen idag. Frågorna gällde bland annat universum, farliga djur och om det är kul att bajsa i rymden. I filmklippet kan du höra några av elevernas frågor i Levande frågelådan – och få experternas svar. (2:00 min)

VK: Tv-fysikern har 1 400 smurfar i sovrummet

2018-05-04
Umeåfysikern Patrik Norqvist har i otaliga tv-program, men färre känner till hans stora samlarintresse. Hemma på Umedalen stoltserar hans samling på över 1400 smurfar längs väggarna. Se Patrik berätta mer i ett filmklipp (2:30 min)

Veckans alumn: Maria säkrade jobbet på Google – utvecklar akustiklösningar

2018-05-02
Ett jobb på Google är drömmen för många unga ingenjörer. För Maria Palmqvist som läst teknisk fysik vid Umeå universitet blev det verklighet för ett år sedan. Nu arbetar hon med utveckling av videokonferenssystemet Google Hangouts Meet.

Klass 8D Minervaskolan segrare i Teknikåttans regionfinal

2018-04-19
Klass 8D Minervaskolan i Umeå tog hem regionfinalen i tävlingen Teknikåttan som i dag hölls vid Umeå universitet. På andra plats kom 8B Själevadskolan i Örnsköldsvik och trea blev Svenstavik skola i Berg.

Fysiker får studenternas pedagogiska pris

2018-04-04
Magnus Andersson, universitetetslektor vid Institutionen för fysik, Umeå universitet, tilldelas Umeå naturvetar- och teknologkårs, NTK, pedagogiska pris. Priset delas ut vid NTK:s årshögtid den 17 maj.

Fler pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-03-28
Förra veckan utnämndes 14 meriterade och fyra excellenta lärare i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 139 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet vilket placerar universitetet som tvåa i landet.

Den heliga gralen inom attosekundfysik är i sikte

2018-03-21
Umeåforskaren László Veisz har tillsammans med tyska kollegor utvecklat en avancerad laser med så extremt korta och intensiva ljusblixtar att den saknar motstycke. Den nya lasertekniken öppnar dörren för att i realtid kunna filma elektroners rörelser i de innersta elektronskalen av en atom med attos...

Forskning och framsteg: Tre frågor om humor i fysiken

2018-03-14
Maria Berge forskar om naturvetenskapens och teknikens didaktik – vetenskapen om undervisning – vid Umeå universitet. En av de saker hon har studerat är vilken roll skojande och humor har för dem som lär sig fysik.