Till umu.se

Nyheter från institutionen

Nytt nummer av TN Magasin

2016-10-20
I årets sista nummer av TN Magasin, teknisk-naturvetenskapliga fakultetens tidning, möter du bland andra civilingenjörsstudenten Josef Larsson som läste en termin i Israel och Robert Mull, ny professor vid Arkitekthögskolan.

Lyssna på fakultetens högstidsföreläsare

2016-10-19
I samband med årshögtiden, den 22 oktober, föreläser Umeå universitets nya hedersdoktorer, pristagare och professorer. Här hittar du en sammanställning över programpunkter som har kopplingar till den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Missa inte!

Statisk elektricitet kan styra ballong i nanoformat

2016-10-12
Maskiner i molekylstorlek skulle i framtiden kunna användas till att styra viktiga processer i kroppen. I en aktuell studie visar forskare vid Umeå universitet och University of California, Berkeley, hur en nanoballong som består av en enda kolmolekyl och är ungefär en tiotusendel så tjock som ett h...

Umevatoriet 10 år – fira med oss!

2016-10-06
Tisdag den 11 oktober klockan 18–22 firar Umevatoriet 10 år med konst, musik och roliga rymdaktiviteter. I dag är planetariet och observatoriet välkänt bland umeborna – antalet besökare har ökat stort sedan starten, och lockar inte bara skolklasser utan även privatpersoner och företag.

Hela Umeå blickar mot månen

2016-10-03
Lördag den 8 oktober klockan 16–20 är det Öppet hus på Umevatoriet när Astronomins dag och natt firas. Samtidigt infaller den internationella Månskådardagen så fokus kommer att vara på vår vackra måne. I år är också det spännande rymdprojektet Umeå Lunar Venture på plats.

Laser-laboratorium i världsklass byggs på campus

2016-09-26
En mycket entusiastisk László Veisz visar upp sitt laser-laboratorium inhyst i Naturvetarhusets källare vid Umeå universitet. Forskningen om ultrasnabba processer närmar sig nu den tidsskala som beskriver elektronernas rörelser i atomer, molekyler och joniserade plasmor.

Umeå universitets tekniska ämnen i Shanghairanking

2016-09-08
Shanghai har kommit med en ny ämnesranking som släpptes 15 juni 2016. Den nya ämnesrankingen innehåller rankningar av universitet i sju tekniska ämnen. Umeå universitet placeras i tre av de sju kategorierna.

svt: Tidigare Umeåfysiker i Fråga Lund

2016-08-29
Gabriella Stenberg Wieser, fysiker och tidigare anställd vid Institutionen för fysik är en av experterna i TV-programmet Fråga Lund. Expertpanelen består av Gunnar Wetterberg, Armita Golkar, Gabriella Stenberg Wieser, Henrik Widegren och Jessica Abbott.Tv-programmet leds av Kristian Luuk och sänds ...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Gabriella Allansson
2008-10-21

Utskriftsversion