Nyheter från institutionen

Nu tändas tusen juleljus - ljusets kemi

2014-12-19
Adventstid och tända ljus. Ljuset i mysbrasan eller stearinljuset uppstår när svävande kolpartiklar tar upp energin och börjar glöda. Det blir olika färger på ljuset beroende på hur varmt det är.

Piotr Matyba appointed Gunnar Öquist Fellow

2014-12-12
Physicist Piotr Matyba, Umeå University, is appointed Gunnar Öquist Fellow by the Kempe Foundations. The appointment entails SEK 3 million for his research and a personal award of SEK 50,000. Furthermore he will have the internationally renowned researcher Gunnar Öquist as his mentor.

Piotr Matyba utses till Gunnar Öquist Fellow

2014-12-12
Fysikern Piotr Matyba, Umeå universitet, utses till Gunnar Öquist Fellow av Kempestiftelserna. Utmärkelsen innebär att han får tre miljoner till sin forskning och ett personligt pris på 50 000 kronor. Den internationellt välrenommerade forskaren Gunnar Öquist blir dessutom hans mentor.

Lokaltidningen Mitti.se: Gulan kokade utanför skalet

2014-12-08
Har du sett ett kokt ägg med den runda gulan utanför trots att skalet bara har tunna sprickor? Det hade inte äggkokaren Erik Rengberg heller. – Det här är verkligen mystiskt, konstaterar fysikern Patrik Norqvist vid Umeå universitet. Se (0:38 min) video och läs artikel.

P4 Västerbotten: Umeåbon öppnar dörrar med chip i handen

2014-11-20
Emilott Lantz i Umeå är en av de första i Sverige att ha opererat in ett chip i sin hand. Emilott hoppas kunna använda chippet till att t ex. låsa upp dörren på jobbet. Emilott Lantz är alumn från Umeå universitet och arbetar numera på Codemill. Lyssna på ett radioreportage (7:28 min)

Infotech Umeå: Opererar in chip i kroppen

2014-11-20
Emilott Lantz, alumn från Umeå universitet och f d studentrekryterare vid vår fakultet, har opererat in ett mikrochip i sin kropp. Med ett datorminne under huden tar hon steget mot en framtid där människan blir direkt uppkopplad mot maskiner och internet.

Unik katalysator för bränsleceller tillverkas i vanlig mikrovågsugn

2014-10-13
Svenska och kinesiska forskare visar hur en unik legering bestående av nanopartiklar av wolfram med inbäddade nanometerstora öar av palladium ger en ny typ av katalysator som är högeffektiv för syrereduktion, den viktigaste reaktionen i vätgasbränsleceller. Deras resultat publiceras i den vetenskapl...

Fira astronomins dag och natt på Umevatoriet

2014-10-13
Kom och prova köra Marsbil. Simulera en landning på månen. Titta i teleskop vid fint väder. På Umevatoriet firas Astronomins dag och natt lördagen den 18 oktober, klockan 16-22. Gratis inträde.

Sidansvarig: Carina Jonsson
2008-10-21