Till umu.se

Nyheter från institutionen

P4 Västerbotten: Blir du minst blöt om du springer eller går i regnet?

2015-11-18
Filippa agerar testperson och Patrik Norqvist, lektor i fysik vid Umeå universitet, har svaret. Lyssna på ett radioinslag (3:11 min).

Mer än 46 miljoner till forskning vid Umeå universitet

2015-11-03
Vetenskapsrådet har beviljat drygt 40,6 miljoner kronor till tolv forskningsprojekt inom naturvetenskap och teknikvetenskap vid Umeå universitet. Dessutom får två av universitetets forskningsprojekt inom utvecklingsforskning dela på 5,7 miljoner kronor.

Fakultetens forskare engagerade i konferens för lärare

2015-10-29
Den 27-28 oktober anordnades Fortbildningsdagar för lärare i naturvetenskap och teknik för nittonde året i rad. Nära 200 lärare från Sundsvall i söder till Luleå i norr deltog.

Populär astronomi: Så hittar vi Sveriges meteoriter

2015-10-26
Meteorforskarna Cecilia Wrige och Asta Pellinen-Wannberg vid Umeå universitet, har kartlagt rapporter om ljusstarka meteorer i svenska medier. Enligt Cecilia och Asta är dessutom november årets hetaste månad för rapporter om ljusa meteorer i medierna. Säsongen är alltså snart i gång.

Bakteriers ”hår” av proteiner fungerar som stötdämpare, visar avhandling

2015-10-21
Vissa bakterier, bland annat E.coli, bildar en kalufs av proteintrådar för att lättare fästa till celler i kroppen de vill infektera. Fysikern Johan Zakrisson vid Umeå universitet har i sin avhandling undersökt de mekaniska egenskaperna hos dessa proteintrådar. Hans resultat visar att trådarna också...

VK: Rymdälskare firade astronomins dag

2015-10-12
Igår firades Astronomins dag och natt vid Umevatoriet i Umeå. Rymdintresserade i alla åldrar dök upp för att titta på stjärnor och experimentera. – Intresset för rymden växer. Nu är det inte bara vi rymdnördar som tycker att det är spännande, säger Marianne Eik, pedagog vid Umevatoriet.

Fira Astronomins dag och natt på Umevatoriet

2015-10-05
Umevatoriet i Umeå håller öppet hus 10 oktober klockan 16.00–21.00 med anledning av Astronomins dag och natt som firas i hela Sverige. Missa inte astronomen Edvard Mörtsell från Stockholms universitet som håller föredrag om hur universum fungerar.

Molekylära nanoremsor gör elektroner supersnabba

2015-10-01
Fysiker vid Umeå universitet har tillsammans med forskare vid UC Berkeley, USA, utvecklat en metod för att framställa ett nytt unikt material som liknar grafenremsor men i molekylär form. Materialet kan bli en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av organiska solceller. Resultaten har publi...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Gabriella Allansson
2008-10-21

Utskriftsversion