Nyheter från institutionen

P4 Västerbotten: Unga samlas för naturvetenskapligt inspirationsläger

2014-08-18
Förra veckan var det dags för årets forskarläger där 25 högstadieelever får ta över Umeå Universitet. Ungdomarna samlades på universitetet för att lösa mordgåtor och bygga en månlandare. Målet var att få fler unga att välja naturvetenskapliga ämnen i skolan. Lyssna på reportaget (1:21 min).

Fyra miljoner till forskning om datorsimuleringar av flödande material

2014-08-15
Vinnova satsar fyra miljoner kronor på ett tvåårigt forsknings- och utvecklingsprojekt som Umeå universitet driver tillsammans med Algoryx Simulation, LKAB och Optimation. Företagen går in med lika mycket pengar. Med hjälp av detaljerade datorsimuleringar ska det bli möjligt att på enkelt sätt styra tillverkning och transport av material som malm, grus och spannmål.

Elever forskar under sommarlovet

2014-08-05
För femte året i rad organiserar forskare vid Umeå universitet ett forskarläger för ungdomar som har gått ut årskurs 7. Det naturvetenskapliga lägret pågår 11–15 augusti vid Umeå universitet, Umevatoriet och Energicentrum. 25 elever från 13 olika skolor kommer att prova på forskning under veckan.

När vatten tillförs grafitoxid ändras avståndet mellan skikten gradvis

2014-06-27
Fysiker från Umeå universitet och Humboldt-Universität i Berlin har löst en gåta som förbryllat i ett halvt sekel. De visar med hjälp av kraftfulla mikroskop att avståndet mellan grafitoxidlager gradvis ökar när vattenmolekyler tillförs. Det beror på att grafitoxidens yta inte är helt plan utan varierar i tjocklek med ”kullar” och ”dalar” av nanostorlek. De nya rönen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters.

Wissenschaft Aktuell: Die Gabel-Lampe

2014-06-26
Skapa aktiva lysande skikt genom att spraya på tredimensionella objekt, till exempel en gaffel? Det kan fysikern Ludvig Edman, professor vid Umeå universitet, göra i sitt laboratorium. Den lysande idén kan vara ute på marknaden inom en snar framtid. Artikeln är på tyska.

Nätverksteoretiker får Nordeas vetenskapliga pris

2014-06-13
Fysikern Martin Rosvall prisas av Nordeas Norrlandsstiftelse för sin forskning med fokus på samspelet mellan information, kommunikation och struktur i levande system. Prissumman är på 100 000 kr och delas ut på Umeå universitets årshögtid lördagen den 18 oktober.

Kombinera nätverksvetenskap med andra verktyg

2014-06-12
Fysikern Alcides Viamontes Esquivel menar att man bör komplettera nätverksteori med andra kunskapsområden, som exempelvis statistik, för att tolka observationer från verkliga data. På så sätt minskar man klyftan mellan modell och hur det verkliga sociala eller biologiska systemet ser ut. Han försvarar sina resultat fredagen den 13 juni vid Umeå universitet.

Aktiviteter på Umevatoriet i sommar

2014-06-09
Umevatoriet håller öppet i sommar vardagar klockan 9–15 fram till den 4 juli. Har du barn i din närhet som vill prova programmera en legorobot så finns chansen nu! Kursen är en dag, för årskurs 4 och uppåt.

Nyheter från Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

2014-08-30 En hink med isvatten för ALS-forskning